1 דקות קריאה
האם סטודנטים צריכים להרגיש אשמה כשהם מבקשים עזרה אקדמית?

כתיבת עבודה אקדמית, ובעיקר סמינריון, היא משימה מורכבת שדורשת שילוב של מיומנויות רבות: מחקר, קריאה, ניתוח, וכתיבה אקדמית. לא כל הסטודנטים נולדו עם הכישורים הנדרשים או פיתחו אותם במידה מספקת במהלך הלימודים. ובכל זאת, באקדמיה מתקיימת ציפייה שהסטודנטים יבצעו את כל העבודה בכוחות עצמם, בלי שום עזרה חיצונית.

הבעיה היא שהמציאות הרבה יותר מורכבת. ממש כפי שתלמידי בית ספר נעזרים בהורים או במורים פרטיים בהכנת שיעורי בית, אין סיבה שסטודנטים לא יוכלו להיעזר בגורמים מקצועיים בעת כתיבת הסמינריון שלהם. הרי המטרה של הסמינריון היא לא לבחון את יכולותיו של הסטודנט להתמודד לבד עם כל המכשולים, אלא לבחון את יכולתו לבצע מחקר, לנסח את מסקנותיו ולהביע את מחשבותיו באופן מסודר ואקדמי. 

עזרה חיצונית לא אמורה לפגוע בהישגים הללו, אלא להעצים אותם.סטודנטים רבים מוצאים עצמם במצב שבו הם מבולבלים, אובדי עצות, ואפילו חרדים לגבי המשימה שמצופה מהם לבצע. הם שומעים מהמרצים אזהרות על כך שעליהם לעשות הכל לבד, שהעבודה צריכה לשקף את היכולות האישיות שלהם, והם חוששים שמא יואשמו בהונאה אם יבקשו עזרה. תחושה זו מגבירה את הלחץ ומקשה עוד יותר על היכולת להתרכז ולהשקיע בעבודה.

כאן עולה השאלה: האם זה נכון לאפשר לסטודנטים לקבל עזרה? התשובה היא חד משמעית כן. בדיוק כמו שבכל תחום מקצועי אחר אנשים פונים לייעוץ, כך גם בתחום האקדמי ראוי ומתבקש לפנות לעזרה כאשר נתקלים בקשיים. עזרה זו יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון דרכים, כמו ייעוץ בכתיבה, סיוע בבניית המבנה של העבודה, מתן משוב על חלקים שנכתבו, ואפילו הנחיה לגבי איסוף וניתוח מקורות אקדמיים.

יש להבין שהעזרה שהסטודנט מקבל אינה מחליפה את עבודתו האישית אלא מספקת לו כלים להתמודד טוב יותר עם הדרישות. בדיוק כפי שתלמידי בית ספר נעזרים בהוריהם כדי להבין את החומר הנלמד ולהכין את השיעורים, כך גם סטודנטים יכולים להיעזר במומחים בתחום האקדמי. בסופו של דבר, ההצלחה של הסטודנט היא גם ההצלחה של האקדמיה עצמה, כיוון שכאשר הסטודנטים מצליחים להפגין את מלוא היכולות שלהם, כל המערכת יוצאת נשכרת.

חשוב גם שהמרצים יבינו שאיום על הסטודנטים או נזיפות על כך שהם מקבלים עזרה חיצונית אינם הדרך הנכונה להתמודד עם המצב. במקום זאת, יש לעודד פתיחות, לספק הכוונה, ולהציע פתרונות לשיפור המיומנויות האקדמיות של הסטודנטים. הכוונה מקצועית ותמיכה יכולים להפחית את החרדה והלחץ, ולהוביל את הסטודנטים לפיתוח כלים שישמשו אותם גם בהמשך הדרך המקצועית.

לסיכום, בדיוק כפי שבכל תחום מקצועי אחר אנו מבינים את חשיבותה של עזרה מקצועית, כך גם באקדמיה עלינו לאפשר לסטודנטים להיעזר בגורמים חיצוניים לצורך שיפור עבודתם. עלינו לשאוף להעניק לסטודנטים את הכלים והליווי המתאימים, כך שהם יוכלו לממש את הפוטנציאל שלהם ולהפגין את מיטב יכולותיהם האקדמיות.